digitalpress blog

„Nyomtatásban áll, nem lehet letagadni” (Émile Zola)

A digitális nyomdaipar gőzerővel keresi az új felhasználási területeket, a már meglévő technológiák kreatív ötvözését, a minél gazdaságosabb és környezetkímélőbb előállítási módokat. A 2016-os Drupa (a legnagyobb nyomdászati szakkiállítás) egyik slágere a „foil fusing” volt. Ezzel a technikával különböző színű prégfóliákat lehet applikálni a papírra szerszám nélkül, majd azokra újra nyomtatni. 

Ahhoz, hogy a lehető legtöbbet hozzuk ki a grafikából, amit fémfóliázni szeretnénk, engedhetetlen a technológia alapelvének ismerete. A gondolat nem új: a nyomott felületre tapad a felmelegített speciális fémfólia. Eddig viszont nem igazán terjedt el a méretbeli korlátok és a fantáziátlan utófelhasználás miatt.

Hogy néz ki a gyakorlatban? Először kinyomtatjuk feketével a fóliázandó részeket, amire ezután forró hengerekkel vasaljuk az adott színű, tökéletesen kifeszített fóliát. A fólia a papíron lévő festékre tapad rá. Az így kapott felületre aztán újból lehet nyomtatni.

A fólia felveszi a papír textúráját, ezért ez a technika nem keverendő össze a hagyományos prégeléssel. Minél simább a papír, annál simább rajta a fólia is (ebből következően extrém strukturált felületekre ez nem alkalmazható). Fontos tudnivaló továbbá az is, ha újból nyomtatni kívánunk az ívre, el kell fogadnunk a tényt, hogy nem lehet teljesen pontosan ugyanoda nyomtatni a második lépésben, hiszen a nyomtatástól megváltozhat a papír fizikai tulajdonsága (nyúlhat), ami szabad szemmel nem látható, de ha például egy vékony arany vonalat azután más színnel akarunk folytatni, bizony már megjelenhet az elmozdulás. Ilyenkor vagy egy kis túltöltést kell alkalmazni, vagy nem összeérő, hanem egymást fedő motívumokat tervezni. Ha tökéletes passzerpontosságot akarunk, akkor a digitális aranyozást ajánljuk, ahol egy menetben történik az arany és a CMYK nyomtatása.

Nagy odafigyeléssel már sikerült szép próbanyomatokat készítenünk, ami meggyőzött minket arról, hogy érdemes ezzel foglalkozni. Most azon dolgozunk, hogy egy gördülékeny rendszert tudjunk kialakítani az ilyen típusú megrendelésekre.

foilfusing2

(fotó: digitalpress)

Ennél a nyomatnál először a szobor sziluettjét aranyoztuk le, aztán rányomtattuk a teljes fotót. Az arany fóliától olyan plasztikus lett a szobor, amit hagyományos nyomtatással lehetetlen elérni, szinte megelevenedett a nyomat.

Oldalunk cookie-kat használ a jobb felhasználói élmény érdekében. További info