Kötészet

Szolgáltatások

Így készül...

Kötészet
Egy kinyomtatott ív a legritkább esetben végleges formátum. Kifogástalan technikai berendezésekre, évtizedes tapasztalatra és naprakész szaktudásra van szükség az egyes termékek hibátlan előállításához. A nyomatokat legtöbbször vágni, hajtani, biegelni, fóliázni, laminálni, sarokkerekíteni, ritzelni vagy akár perforálni kell, ahhoz, hogy spirálozhassuk varrhassuk, ragaszthassuk, köthessük, hogy aztán könyv, jegyzetfüzet, naptár, portfólió, katalógus vagy akár dosszié lehessen belőle. És hogy mindez mit jelent? Megmagyarázzuk!

Vágás
Íveink SRA3 (450x320 mm), 700x330 ill. 1000x330 mm méretűek, így a kisebb formátumokból több produkciót nyomtatunk egy menetben. A kívánt méretet vágással érjük el.

Hajtás
A lapok hajtása kisebb méret (pl. térkép) vagy a tartalom megosztása céljából (például leporelló). A hajtás vastagabb vagy fóliázott papíroknál biegeléssel könnyíthető. A méret megadásakor a hajtott méretet és terjedelmet kell figyelembe venni, hiszen például így különböztethető meg egy hajtatlan A4 lap a hosszanti oldalára merőlegesen kettéhajtottól, amit már A5-ös, négyoldalasnak kell tekinteni.

Biegelés
A 160 g-nál nehezebb papírok a hajtási él mentén kitörhetnek, ez megelőzhető az anyag előhajlításával.

Lapostűzés
A legegyszerűbb kötészeti mód, valószínűleg ezt már mindenki csinálta, aki tűzőgéppel két lapot egymáshoz kapcsolt. Mi annyival tudunk többet, hogy ezt akár 1 cm vastag tömbbel is meg tudjuk tenni....

Irkatűzés
A füzet készítésének technikája, így akár 2 lap is egymásba tűzhető, de ha a kiadvány nagyon sok lapból áll, a füzet gerince a sok egymásra hajló lap miatt már nem szögletes lesz, hanem ovális. Omegakapoccsal is kérhető, ennek előnye, hogy az így készült kiadvány lefűzhető gyűrűs mappába is.

Ritzelés
Öntapadó anyagok vágása a hordozópapír átvágása nélkül akár egyenes, akár íves vonalak mentén. Egyenes vágásnál a ritzelés kiváltható ritzelt hátú anyaggal, ahol a hordozópapír a sebtapaszhoz hasonlóan távolítható el.

Perforálás
Az anyag szakításának megkönnyítésére szolgál, klasszikus példája a bélyeg vagy a sorszámtömb. Íves vonal mentén csak stancszerszámmal megoldható.

Lyukfúrás
A gyűrűs dossziék lapjai ennek segítségével fűzhetők le. A lyukak középtávolsága a kettő vagy négy lyukas szabványnál 8 cm, de minta alapján egymástól tetszőleges távolságra is fúrhatóak. Tervezéskor az optimális lyuktávolságot a lap szélétől (5 mm) és lyuk átmérőjét figyelembe kell venni, különben a lyukasztással a szövegtartalom is sérülhet.

Sarokkerekítés
A lapok sarkainak lekerekítése (pl. kártyanaptárnál). Különösen hasznos lehet laminált anyagoknál (pl. nyakba akasztott pass vagy kitűző), ahol a merev műanyag sarok bántóan hegyes lehet.

Spirálozás
Műanyag és fém változata létezik. Előbbi előnye, hogy a spirálozott anyag lapjai a spirál rongálás nélküli szétnyitásával cserélhetőek. Utóbbiból cégünk az ikerspirált tartja, ez elegánsabb, tartósabb, a vastagabb kötegeket is biztosan egyben tartja, de szétnyitás után sajnos nem használható fel újra. Fehér, fekete és ezüst színben állandóan van készleten, egyéb színekben vagy metálkivitelben a beszerzési idő sajnos több hét is lehet. Noha sokan nem kedvelik irodai jellege miatt, stílusos tervezéssel a kreatív papírok és a metálfestésű spirál különlegesen szép, exkluzív kompozíció lehet.

Fóliázás
Matt vagy fényes felületvédelem (30-40 mikron), óvja a nyomatot az elpiszkolódástól vagy a gyakori használat miatti kopástól, a kéz nedvessége miatti elrongyolódástól (különösen gyakran használt kiadványoknál, mint könyv- vagy füzetborító, mappa, spirálozott anyag borítója stb.). A fényes fóliázás kiemeli a színeket, ezért inkább reklámanyagokhoz használják, a matt fólia enyhén tompítja, halványítja a színeket, de hatása elegánsabb.

Laminálás
A fóliázástól az anyag vastagsága különbözteti meg (80-100 mikron), eredménye merev, emiatt nem hajtogatható.

Cérnafűzés
A legtökéletesebbnek tartott könyvkötési mód, ahol az íveket hajtás mentén egymáshoz, majd a többi ívhez varrják. Előnye, hogy a könyv könnyen nyílik és az asztalra téve nyitva is marad. Keménytáblával ajánlatos, de erősíthető vele a ragasztókötés is.

Ragasztókötés
3 és 40 mm vastagság között használható hot-melt eljárás, amelynél a könyvek lapjait hőre lágyuló ragasztóval egymáshoz és a könyv borítójához ragasztják. Kedvező árú megoldás, kisebb méret esetén azonban a satuszerűen működő ragasztott gerinc nehezíti a kiadvány kinyitását, ezáltal a gerincben lévő tartalom nehezebben olvasható, az átfutó képek hiányosak. Vastag, merev papírokkal sem szerencsés választás, mert nyitáskor a gerincre fokozott terhelés hárul, ami a ragasztó eltörését és a kiadvány szétesését okozhatja.

Ajánlatot kérek

Gépparkunk

Docucolor 1000 színes nyomógép
Ricoh 5100 színes nyomógép
Xerox D136 fekete-fehér nyomógép
Xerox 8264 szélesformátumú nyomtató
Mutoh szélesformátumú nyomtató
Mimaki IJ32-60 szélesformátumú nyomtató-vágó
Xerox IJP inkjet nyomtató
Polar X76 egyenesvágógép
Wohlenberg 32 egyenesvágógép

Referenciáink

Íme egy kis ízelítő a nálunk készült munkákból, a teljesség igénye nélkül.
Irkatűzött itallap. A borító Stardream Silver, a belív pedig Stardream Opal papírból készült.
Hajtogatott szóróanyag, ragasztott borítóval.
Műnyomó papírra nyomtatott, ragasztókötött kiadvány.
Rövidebb oldalakkal komponált katalógus.

További szolgáltatásaink

A lista természetesen nem végleges, folyamatosan dolgozunk termékválasztékunk bővítésén
Előkészítés

Elveszett a PDF-ek, PSD-k, .ai-k és színprofilok útvesztőjében? Segítünk...

Tovább
Nyomtatás

Ismerje meg a digitális nyomtatásban rejlő legújabb lehetőségeket...

Tovább
Kötészet

Kötészetünk teljesen felszerelt, a kivitelezést szakemberek garantálják...

Tovább
Installáció készítése

Rugalmasan állunk az összetett, kihívást jelentő feladatokhoz is...

Tovább

Oldalunk cookie-kat használ a jobb felhasználói élmény érdekében. További info